Kaz Dağları balı neden bu kadar değerli?
Dünyada Alpler'den sonra en fazla oksijen üreten bölge olan Kaz Dağları, floristik olarak farklı bölgelerin kesişme noktasında yer alır. Bu sayede son derece özgün ve çeşitli bitkilere ev sahipliği yapar.
Kıyı çizgisinden zirveye kadar dağlık kütlenin geneline yayılmış %10'u endemik sayılan 1000 bitki taksonu vardır. Bu özel ekosistem, doğru uygulamalarla değerlendirildiğinde yüksek kaliteli arı ürünlerinin üretilmesine olanak sağlamaktadır.
Gerçek bal donar mı?
Evet, sıklıkla. Halk arasında balın donması olarak bilinen kristalizasyon durumu, balın elde edildiği nektar kaynağına ve muhafaza koşullarına bağlı olarak, özellikle çiçek ballarında, düşük sıcaklıklarda gerçekleşen doğal bir süreçtir.
Balı, kristalize halde tüketebilir veya benmari usulu ile (45°C'yi geçmeyen ısıda bekleterek) çözülmesini sağlayabilirsiniz.
Ham bal nedir?
Ham bal, kovandan alındığı haliyle tüketime sunulan doğal baldır. Filtrasyon ve pastorizasyon uygulanmadığı için balın içerisinde doğal olarak bulunan enzimler, vitaminler, biyoaktif bileşikler ve polenler korunur.
Balın ısıyla teması sakıncalı mıdır?
Evet. Balın uzun süre ve/ya yüksek ısıya maruz kalması halinde tadı ve aroması değişeceği gibi içerdiği bazı enzimlerde (diastaz, invertaz, gluko-oksidaz vb.) kayıplar meydana gelir. Daha da önemlisi, HMF miktarı artar.
HMF (Hidroxymethyl Furfural) kanserojen bir maddedir ve insan sağlığına zararlıdır. Tatlandırıcı olarak bal kullanacağınız karışımların 45°C'yi geçmemesine dikkat etmelisiniz.
Bal alırken nelere dikkat edilmelidir?
Öncelilkle tükettiğiniz balın laboratuvar analizlerinin yapıldığından emin olmalısınız. Zira Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği gereği, analizi yapılmamış ve barkodu bulunmayan hiç bir arı ürününün ticareti yapılamaz. Bal analizlerinde pek çok parametre dikkate alınmakla birlikte saflık ve kalite göstergesi olarak "prolin" değeri öne çıkmaktadır. Yine TGK Bal Tebliği gereği prolin değerinin 300 mg/kg üzerinde olması gerekmektedir.
TROAS Arıcılık'ın farkı nedir?
Arı çiftliğimiz; Kaz Dağları'nın yüksek rakımlı kuzey yamaçlarında, yerleşme ve tarım alanlarından uzakta yer almaktadır. Her türlü kirlilikten arî ve kendi arılarımızdan elde ettiğimiz ballarımız, kovandan çıktığı haliyle tüketime sunulur.
Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine uygun olarak ürettiğimiz ürünlerimiz her yıl çeşitli üniversite laboratuvarlarında analiz edilmekte; ORGANİK üretim sürecimiz T.C. Tarım ve Orman Bakanlığınca yetkilendirilmiş denetim kuruluşları tarafından izlenerek belgelendirilmektedir.
Hangi bal nasıl muhafaza edilir?
Süzme ballar cam kavanozda, kapağı kapalı olarak, oda sıcaklığında; petekli ballar ise buzdolabında muhafaza edilmelidir. Tüm bal çeşitlerinin, içeriğindeki enzimleri kaybetmemesi ve HMF değerinin yükselmemesi için yüksek sıcaklık ve güneş ışığından korunması gerekir. Metal kap kullanımı önerilmemektedir. Çinko ve bakır ile oluşabilecek olası bir reaksiyon, balınızda toksik maddelerin oluşmasına neden olabilir.
Çocuklar kaç yaşında bal tüketebilir?
Balın içeriğinde bulunan temel elementler, çocukların büyüme ve gelişmesini desteklemesi açısından önemlidir. Fakat botulizm ve alerjik reaksiyon riski nedeniyle 1 yaşından önce bal tüketilmesi önerilmemektedir.